”Perfekt hund”


Som säkert många av er läsare håller jag mig aktiv på många, framförallt, hundforum. Och det är alltid någonting som får mig att klura till lite extra.
Något som jag ständigt funderar på är de så  kallade ”hårda” och ”mjuka” metoderna som finns hos hund. Det har jag skrivit om förr, hur folk gärna ställer sig på en sida och nästan får akta sig med vad man lägger fram eller så brer man på extra mycket om ”sin” metod.

.

Medans jag ständigt står fast vid att jag själv använder mig av.. ”mellanmetoden”. Självklart säger jag till när hundar i min närhet gör fel samtidigt som jag berömmer massor när de gör rätt. Detta för att vi är helt olika arter, och jag tror att om man inte är övertydlig med vad man vill så är det svårt att hålla en bra kommunikation mellan förare och hund. Med detta säger jag absolut inte att jag brottar ner Selma när hon gör fel för att göra det tydligt för henne att det hon gjorde inte var önskvärt. Att vara tydlig med att hunden gör fel och  att vara elak är helt olika saker.

.
Läste någonstans för ett tag sen från en person som sa att hon själv endast använde sig av positiv förstärkning då rädslan för det där hemska sitter i hunden för alltid, inte bara vid själva ögonblicket. Detta tror jag inte på för fem öre.  Till Selma använder jag mycket skrammel. Jag har en läskburk som jag fyllt med grus som jag skakar på när Selma exempelvis inte kommer på första inkallningen, när hon börjar vakta o.s.v.  När jag ”skramla in” Selma har jag aldrig rört henne med burken. Det enda jag jag har gjort är skakningar med burken och en hel massa ömkning från min sida.
Däremot har jag lärt mig att hon inte bryr sig om burken i vanliga situationer alls. Exempel på detta har klumpiga jag tappat burken ett x-antal gånger. Dessa gånger har hon aldrig reagerat på burken. Svårt att förklara i endast text, men hon är riktigt bra på att veta när burken är riktad mot henne, eller när den bara skramlar till i ryggsäcken. Inte går hon och är rädd 24/7 för att jag ska skramla med burken igen.

.
En till sak jag också ofta återkommer till är hur folk, mer än gärna, uttrycker hur perfekt deras hund är!
Självklart tycker jag att man får vara stolt och lycklig över sin kära hund. Men jag skulle då aldrig våga påstå att min hund är perfekt. Är detta ren kärlek gentemot sin hund eller är man blind på svagheterna ens hund(ja, och en själv) har?
Det finns alltid något att arbeta med och förbättra. Om det så handlar om vardagslydnad till höga tävlingsresultat.
Nä, inte tror jag på perfekta hundar, de är ju trots allt just hundar vi pratar om.

Hundcenter

Jag och min vän Emelie är i full gång med att starta hunddagis! Vi har, tills nu, inte vågat gå med detta offentligt. Men nu när saker börjar ordna upp sig och en eventuell lokal är fixad så är det dags för lite marknadsföring! Hunddagiset kommer att ligga i Järfälla kommun i Stockholms län. Det planeras även en liten foderförsäljning och såklart kommer kurser hållas inom flera kategorier. Detta är superspännande och känns helt rätt för mig, jag har mycket länge vilka starta eget just för att kunna ha det precis så som jag vill ha det!
Inte nog med att det är svårt att hitta jobb inom hund, de är även svårt att hitta hundfolk med samma tankesätt att jobba med.
Är det någon som är intresserad av dagisplats är ni självklart välkomna att maila eller ringa.
Namnförslag till företaget tas också gärna emot, vi håller på att brainstorma lite grann fram och tillbaka men inget har riktigt fastnat för oss ännu.

Vad mer?

Nu kommer jag inte längre sitta hemma på det allra första Freestyle VM:et! Nu är det bestämt att jag ska åka dit, om Selma får följa med eller inte är ej bestämt än. Men de känns kul att få åka med och heja på Agnes och Sverige igen! Superkul!

Annonser

13 svar

 1. Vad roligt att höra!
  Jag hoppas på erat hunddagis!
  Brainstorma namn är jag bra på. Hojta till om du behöver hjälp 🙂
  Jag blir glad när det går bra för personer jag gillar. Åh! 🙂

  05 maj 2010 kl. 20:35

  • Helen Wibom

   Haha, tack! 🙂 Vi får hålla tummarna allihopa på att den här lokalen funkar. Jag tycker jätte mycket om den!

   Namn är du mer än välkommen att hjälpa till med 😉

   06 maj 2010 kl. 20:50

 2. Malin

  Skulle inte du och Agnes starta något? 😉

  06 maj 2010 kl. 07:33

  • Helen Wibom

   Agnes är inte hundra på om hon vill jobba med hund, just hunddagis delen. Kurser tycker hon ju däremot jätte mycket om och hon är självklart alltid välkommen att hålla kurser på vårat hunddagis. Om detta nu blir av 🙂
   Och att starta något för att sen komma på att nä, hund vill jag bara ha som hobby. Kanske inte är det bästa!

   06 maj 2010 kl. 20:51

 3. Jag är också ”mitt i mellan” och håller med dig på alla punkter! Forum försöker jag dock hålla mig i från, man blir ju lite mörkrädd när man läser vad vissa människor skriver ibland!

  Det finns lika mycket perfekta hundar som perfekta människor, alltså inga alls! Sedan finns det ju ”bra” och ”dåliga” hundar, vilket är relativt. Allt beror ju på den enskilda människan och vad denne värderar hos en hund. En hund som är ”bra” i en människas ögon är ”dålig” i en annans och tvärtom!

  Fan vad kul med hunddagis, stort lycka till! 😀

  06 maj 2010 kl. 08:04

  • Helen Wibom

   Ja, jag känner att på endel forum är det _bara bara bara_ positiv förstärkning som gäller. Och egentligen skulle jag ju då vilja skriva ur mitt perspektiv. Men då får man ju baksvar som om man vore djurplågare. Vilket jag absolut inte är, så rent är mitt samvete i alla fall! Haha 😉

   Jag tycker sådana här frågor är intressanta och bör diskuteras mer! UTAN att det blir skrik och bråk..

   Tack så jätte mycket! 😀

   06 maj 2010 kl. 20:54

 4. Daniela

  Kul inlägg!
  Och lycka till med hunddagiset! 🙂

  07 maj 2010 kl. 12:01

 5. Agnes Mohlin

  Helen, varför inte kalla det ”Trickhundar”?
  På så vis erbjuder ”Trickhundar” dagis, kurser, uppvisningar, foderförsäljning m.m, och har lokal i järfälla?

  Lägga detta (utan ”.wordpress”) som aktuell hemsida. Lägga in Emelie här? Sen är det ju bara att skriva på presentationen ”vad” man jobbar som? DVs du och Emelie – ägare och instruktörer, och jag är instruktör?

  07 maj 2010 kl. 18:18

 6. GRATTIS till Agnes och Pelle som kammade hem SM-guldet i Freestyle 2010 😉

  Hunddagiset låter spännande… Lycka nu till med allt!

  Kramiz till er alla från oss här / Marilyn&Rasmus

  08 maj 2010 kl. 08:03

  • Agnes Mohlin

   Tack Marilyn! Var och debuterade Emil i lydnads ettan för någon vecka sedan på Ågesta. Höll ögonen öppna men såg dig inte tyvärr.. Men det kommer säkert fler tillfällen!

   12 maj 2010 kl. 18:52

 7. Härligt att höra er bubbla av idéer! Håller alla tummarna för hunddagiset! Och kloka hundtankar i början av inlägget.

  Kram Helen

  11 maj 2010 kl. 08:41

 8. Lycka till med allt du håller på med, Agnes!!! Om du bara blir hälften så duktig som din mamma och pappa ( japp, jag har tränat för båda – speciellt din pappa är för mig ett stort föredömme inom hunduppfostran!) så kommer allt bli fantastiskt!!!!

  11 maj 2010 kl. 19:09

  • Agnes Mohlin

   Haha, tack Anne! Jag ska ta och hälsa från dig till dem, sånt är alltid roligt att höra! 🙂

   12 maj 2010 kl. 18:53

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s