Vardagstänk + socialitet


När jag nämner att jag har tre hanhundar, är det inte det minsta ovanligt att jag får frågan hur det går, eller om alla är kastrerade.

Benny i en lekinvit

För mig finns ingen oro, och jag hade inte tvekat på att ha 10 hanar hemma (nu vill jag inte ha 10 hundar, tolka mig rätt). Hos mig är inte mätningar och uppblåsthet ok. Däremot om man vill gå undan är det fritt fram. Sedan säger jag inte att en hund inte får bli förbannad, missförstå mig rätt – men jag räknar med att den hunden som snoppar ner trynet i den andra hundens matskål får sig en snyting. Och med ”valp” i huset kan jag absolut stå upp för de äldre om valpen blir för påstridig, samt tycka att det är ok att de äldre säger stopp.

Samma gäller för mig utanför huset, eller om andra hundar kommer hem till oss. Det är fritt fram att gå undan, men att mopsa sig, eller göra sak av det hela är inte tillåtet.
Det är mitt val vilka som släpps in i huset, och det får hundarna finna sig i, punkt!

.

Överdrivet tillgängliga Jippo

Jag ber absolut inte mina hundar att älska alla eller vara sociala, och det är de inte heller (talar nu för Pelle och Emil, Jippo är ett översocialt undantag). Killarna håller sig på sitt hörn, men vill inte bli störda, och det har jag inga problem med.

Pelle är i mina ögon en klok gubbe. Han ger sig inte in i onödiga diskussioner, men är tydlig med att han inte vill ha kontakt. Han lägger sig i ett hörn, och kommer någon fram till honom stelnar han till och lyfter på en läpp, beger sig den andra hunden av somnar han lugnt om. Jag skulle absolut inte kalla honom social med andra hundar, men som sagt, det kräver jag inte heller.

Emil kan vara mer utmanande. Men honom är jag också på mer, han kan minsann konfrontera och stötta sig något. Men detta är sällan något problem, och räcker med ett påminnande ”Emil”, så backar han därifrån.
Emil kom till mig som omplacering på 1½ år, då med vissa utfallsproblem. Något som aldrig visas numera, men jag kallar honom absolut inte socialt säker för det.

Jippo är ett översocialt freak, både med människor och hundar. Så honom är jag istället på, för att hjälpa både två- och fyrbenta. Och att hundar blir förbannade på honom kan jag förstå, jag hade inte heller velat ha en så energisk människa upp i ansiktet.

.

Malin och Nemi - den enda tiken

I måndags var det träning/planering hemma hos oss. Och när vi sitter i vardagsrummet så räknade jag hundarna. 7 hanar och 1 tik (hanarna 2 BC, papillon, kleinspitz, mittelspitz, blandras (bullterrier/BC), och tiken sheltie), mellan 8 månader till 7 år. Men inte fanns några problem för det. Emil höll sig på soffans ryggstöd eller på övervåningen. Pelle låg större tiden på övervåningen, men kom ner och sa hej då och då. Någon hund visade något trick för att testa till musiken, nästa sekund busade Pelle med Malin, för att sedan övergå till att ligga passiva när vi pratade. Oavsett störning fanns inget gnabb.

.

Så under de tre timmar tjejerna var här med sina hundar hade vi vid ett tillfälle sur min. När kleinspitzen Muscot uppvaktade Emil (kastrerad) som en tik (och det kanske man kan förstå). Det inträffade fem minuter efter att de kom, därefter var det lugnt.
Jag hade heller inte varit det minsta rädd att lämna dessa 8 hundar ensamma, förarna har ganska samma tänk som jag när det kommer till vardagslydnad och socialitet, vilket resulterar i hundar som fungerar ganska likt mina egna.

Annonser

2 svar

 1. Muscot uppvaktar alla, oavsett kön ;). Förhoppningsvis blir det ändring på det efter kastrering.
  Sen blev faktiskt Muscot sur en gång också, när Jippo trampade på honom. Haha. Den där Jippo alltså ..

  06 oktober 2010 kl. 21:54

  • Agnes Mohlin

   Haha ok.
   Ja du ser, jag märkte aldrig det dock.

   07 oktober 2010 kl. 11:18

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s