Små små små hundar!


Under dagarna jag passat och tränat de små powderpuffdamerna Zelda och Nemi så har jag blivit otroligt påminnd om svårigheterna med småhundar – de är så små!

Att träna fria följet med större hund är otroligt mycket lättare, inte bara för att det är enklare att få hund i exakt position (paralell position med hund som är lika lång som mitt ben är brett är inte så lätt som det låter), men även för belöningsplaceringar samt denna konstanta ryggen jag måste räta upp och då gör momentet till något helt annat.
Inte nog med det så kan en liten hund egentligen inte se mig alls under fria följet när den håller en bra position. Inte konstigt att småhundar gärna går för långt fram eller ut.

Det blev helt klart en påminnelse för mig hur mycket jag verkligen kämpade med lilla Emils position (papillon), och känner mig faktiskt ganska nöjd, även om vi nu inte tränat det på väldigt länge.

Träningen med tjejerna har i vilket fall gått bra! Zelda börjar få riktig koll på ingångar och bara några få hjälper finns kvar. Nemi körde jag igång från march vilket hon tyckte var betydligt enklare. Så lite motsatt inlärning på tjejerna då fallenheten fanns åt olika håll och självklart är det inget jag krigar mot – utan istället hakar på.
Zelda vill ha allt tydligt och klart för sig, och Nemi snappar hellre upp info i farten.

Nu när jag sitter och funderar på det hela så har jag nog lite samma i mina egna BC-pojkar. Pelle vill ha klara steg och anvisningar under inlärningen, där Jippo gärna testar sig fram.
Vi mäniskor har ofta fallenhet antingen åt de teoretiska (läsa/höra) eller praktiska (klämma/känna), och inte är det väll omöjligt att hundarna har det samma?

Annonser

4 svar

 1. Åsa

  Tusen tack!

  26 juli 2011 kl. 22:44

  • Agnes Mohlin

   Det var så lite så!

   27 juli 2011 kl. 10:22

 2. Åsa

  Det är uppmuntrande att få höta att det faktiskt är svårt – egentligen självklart när jag inte ser hunden och hunden inte ser mig, Kanske dags för nya regler för små hundar – de nuvarande var väl tänkta för schäfrar och liknande hundar…

  27 juli 2011 kl. 14:44

  • Agnes Mohlin

   I heelwork säger man just att hunden får vara ”ur” position, exempelvis lite för långt fram – men då ska hunden vara lite för långt fram i samtliga positioner. Så där har man fått in just det, men fortfarande blir det presitionskrav på det hela.

   28 juli 2011 kl. 12:41

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s