Surgranne?


Här är jag – bitterfittan i området?

Nej det är såklart inte min mening, men tyvärr är jag rädd att jag kanske fått den stämpeln? – I varje fall av några… Andra har inga problem med detta och det fungerar super! Tack!

Detta inlägg är dedikerat mina grannar…

Jag har nämligen satt upp diverse lappar längst staketet (bland annat med länk till detta inlägg) och grinden runt vår tomt.
Jag tycker själv att det ser ut lite som en tipspromenad, och egentligen är detta inte något jag önskar och hoppas på att kunna ta ner dem i framtiden.

Vi bor i ett villaområde i Huddinge där det finns rikt om hundar och pratvänliga grannar. Dock resulterar denna vänliga gest inte alltid i det bästa.

För att utveckla mig lite för grannarna och förklara situationen som den ses för oss –  presenterar jag oss själva samt våra hundars synvinkel ur det hela.

Vi i huset!

Boende på skogsduvevägen 12 är Joel Tegelstam (23 år) och Agnes Mohlin (21 år).
Vi jobbar båda två på Rindö (en ö utanför vaxholm), där Joel meckar motorer och jag sköter underhåll. Förutom jobbet på Rindö är jag även instruktör i hundsport sedan fem år tillbaka.

Intresset för våra hundar är otroligt och tillsammans med Pelle tävlar jag upp till VM-nivå i hundsporten freestyle. Emil har deltagit på SM i samma gren och än så länge unga Jippo är tänkt att bli min nästa stjärna på planen!

Så i andra ord finns fler än oss i huset – vilket ni säkert märkt.
Hos oss finns: tre hundar, två katter, samt tre akvarier med invånare allt från Axolotlar (vattensalamandrar) till högst ordinära fiskar.

Katterna är kastrerade och går in och ut som de önskar. Får ni ouppskattade besök av dessa töser skulle jag inte tro att det är några större problem att schasa iväg dem då de utomhus är ganska reserverade.

De tre hundarna vid grinden!

Pelle

Vår äldsta hund på 8 år. Rasen border collie och av kön hane.
Pelle är en lagom social hund. Han har egentligen inga problem alls med att männsikor skulle hälsa (läs dock om de andra hundarna så förstår ni dock att detta inte är optimalt).
Dock vill han inte ha hundar fram till grinden då han som många andra hundar inte är i behov av att hälsa på främmande hundar.
Glöm heller inte bort smittorisken alla hundmöten innebär.
Hade Pelle valt själv hade han nog levt ett liv med bara människor runt sig.
Han är allt annat än agressiv på något vis, men vill helst inte ha kontakt med andra hundar då han har sin flock och inte är i behov av att hälsa på utomstående.

Emil

Vår lille papillon på 5 år. Kastrerad hanhund.
Emil är en osocial hund mot dem han inte känner, både mot hundar och folk. Han känner inget behov av att hälsa på andra och vill helst vara själv. Han är reserverad mot människor och har varit det sedan valpstadie. Det tar lång tid att knyta kontakt med Emil, och behövs bra mycket mer än hälsningar vid grinden för att han skall lära känna någon och acceptera dess närvaro.
När människor eller hundar passerar går han lätt upp i skall, detta då han känner sig trängd och rädd att de passerande skall ta sig in på tomten. Att då stanna utanför bevisar (i Emils huvud) att ni faktiskt försöker ta er in, men att det är han som stoppat er (åter i Emils huvud) när ni går vidare.
I andra ord så genererar detta endast i att Emil kommer ta i ännu mer nästa gång, och vår träning med Emil blir betydligt svårare.
För Emils skull vore det optimala att ignorera honom och bara passera utan varken ord eller blick, och kan du göra detta är både vi och Emil otroligt tacksamma!

Jippo

Vår unghund på 1 år. Border Collie, Hane.
Jippo är Emils motsvarighet. Han finner otrolig glädje i både människor och hundar! Han är en otroligt livlig kille med mycket ideér och myror i baken.
Detta gör det dock inte alltid helt lätt för oss. Som 12 veckors valp klättrade han ur sin valphage (uppbyggd av 4 kompostgaller), och vid 4 månaders ålder kunde han klättra över staketet runt tomten.
Då det var sommar och dörren därmed stod på vid gavel när vi var hemma fick vi vid den åldern börja be passerande att inte stanna för att hälsa på valpen då det lockar honom att klättra över (vid ett sådant tillfälle han gjorde detta första gången).
Vi har tränat bort detta klättrande, men vill inte att han lockas till att göra det igen. Därmed bör inte heller Jippo hälsas på eller pratas med när man passerar tomten, för i hans huvud ber ni honom då klättra över, då ni gjort en inbjudan till kontakt.

Smittorisken och vad vi råkat ut för

I mars 2011 hade jag tillsammans med Pelle fått den stora äran att representera Sverige på Cruft i England. Detta är en av världens största tävlingar i hundsammanhang där eliten av eliten tävlar i lydnad, utställning, agility och ”vår” gren – freestyle.
I freestyle får ett ekipage från varje land åka, och detta år hade Svenska Kennelklubben utsett mig och Pelle till detta då vi vunnit det Svenska Mästerskapet!
Med en stor ära planerades det för fullt när det som inte fick inträffa inträffade. Emil fick kennelhosta och jag tvingades ställas in min och Pelles resa till England.
Kennelhosta smittar via sekret (ex saliv) och därmed i direkt kontakt. Ute i skogen här i Huddinge träffade vi på en lös tax utan ägare och jag misstänker att det var därifrån vi fick detta, dock skulle det likväl kunna vara någon som släppt fram sin hund till grinden.

Våra tre hundar är vaccinerade mot kennelhosta, dock ger vaccinet endast 80% skydd.
Eftersom Emil hade vistats tillsammans med Jippo och Pelle räknas även dem som bärare och alla fick vara i karantän från andra hundar i en månad (hundarna var ej lösa på tomten under denna månad).

Så vad är det egentligen vi ber om?

Ingenting – det är just det som är poängen med det hela. Vi vill att ni låter bli att hälsa, prata och gulla vid vår grind. Som beskrivet över gör det skada för två av våra tre hundar, och den tredje kunde inte bry sig mindre.

I mitt huvud är en optimal grannhund en sådan som inte märks av, och det är vad vi eftersträvar. Utan kontakt från förbipasserande upprätthålls detta även utan några problem – och det är därför jag ber er om detta – gör ingenting!

Annonser

12 svar

 1. Tråkigt att behöva gå så här långt för att folk (kanske?) ska förstår. Det är dock en väldigt smart och intressant idé med dessa lappar.
  När satte ni upp dem? Har ni hunnit märka någon skillnad?

  16 augusti 2011 kl. 14:04

  • Agnes Mohlin

   De har suttit uppe av och till. Sitter i plastfickor, men de har en tendens till att läcka. Men under tiden de sitter uppe märks faktiskt skillnad, förutom tiden det tar för folk att läsa – men det har jag överseende med ifall det gör att de bara passerar gången efter! 🙂

   16 augusti 2011 kl. 14:56

 2. Liisa

  En väldigt bra idé! Förstår dig helt i detta… Det är precis samma för mig. Grannhunden springer fritt och in i vår trädgård, så kan inte ha mina hundar lösa i trädgården. 😦 Vet inte hur mycket sjukdomar den hunden bär på! Så heja dig!!!

  Mvh
  Liisa

  16 augusti 2011 kl. 15:33

  • Agnes Mohlin

   Vi har grind och staket, så där kommer de inte in i varje fall. En resa till Cruft inställd så tycker jag att jag betalt min nota. Hoppades med inlägget att med förståelse kanske det inte blir lika mycket sura miner.
   För tanken är inte alls att bråka med grannar, utan att låta mina hundar få den tillvaron de önskar, och då ingår inte utomstående tyvärr.

   16 augusti 2011 kl. 15:45

 3. Lena

  Vad bra – och kul 🙂
  Bra skrivet; rakt på sak utan krusiduller.
  Och kul, att få veta vilka fina och duktiga hundar ni har!
  Vi gläds åt att se dom kuta glada runt huset – ett riktigt hundliv i positiv bemärkelse.

  16 augusti 2011 kl. 20:31

  • Agnes Mohlin

   Hej Lena!
   Jo vi jobbar på och hittills har det gett strålande resultat på tävlingsplanen!
   Att kuta runt huset är en av favoritlekarna hos pojkarna! Och kul att ni gillar det och inte störs av det!
   Gör killarna (eller katterna för den delen) något som stör er är det bara att säga till!
   /Agnes

   17 augusti 2011 kl. 10:41

 4. Susanne

  Kul att läsa om hundarna. Va duktiga ni är! Visade våra barn din blogg, och de tyckte det var jättespännande att läsa om hundarna, och titta på alla fina bilder. Emil är favvisen, fast de gillar alla tre =) Tyvärr har vi totalt missat din ” tipspromenad”, men säj gärna till om det är nåt du vill att vi ska tänka på när det gäller hundarna. / Grannen nedanför

  16 augusti 2011 kl. 22:49

  • Agnes Mohlin

   Oh vad roligt!
   Nej det är egentligen inget att tänka på, utan bara för att Emil inte ska skrämmas och Jippo inte ska lockas till att börja klättra igen.
   Lille Emil blir ”tyvärr” ofta favorit, trots att han är den som vill ha minst kontakt av de tre.
   Kanske kan vara glada att ni missat tipspromenaden, den är inte så fin, men hoppas som sagt att kunna ta ner den om ett tag.

   17 augusti 2011 kl. 10:38

 5. Håller tummarna för att folk tar till sig och lyssnar! Sjukt jobbigt när man inte kan respektera varandra!

  16 augusti 2011 kl. 23:28

  • Agnes Mohlin

   Jag har fått positiva kommentarer från några av grannarna – och det är verkligen värmande!
   Hamnade idag i gräl med en annan, men det kanske är sånt man får ta? Kan inte begära att alla ska förstå antar jag? Men trisst med sura miner i grannskapet.

   17 augusti 2011 kl. 10:35

 6. arne

  Bra initiativ och bra skrivet. Trist med människor som inte har koll. Förresten har jag en granntanta som skulle behöva några lektioner. Hennes lilla j-a cavalier har bjäbbat sönder hela min semester……Läge för arga lappen där. 🙂

  Skönt att Pelle är bättre.

  Arne

  19 augusti 2011 kl. 16:03

  • Agnes Mohlin

   Haha!
   Nu har Pelle vänt helt, han bestämde sig för några dagar sedan att ”nu är han frisk”. Inga hältor och inga problem med att göra ifrån sig! Hoppas att det nu är över!

   21 augusti 2011 kl. 15:20

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s