Nästa ras?


Vad säger ni där ute? Hur ”ofta” byter ni ras eller kör ni alltid på samma?

Jag har (nog) bestämt mig för nästa ras – vilket faktiskt inte blir en border collie!

Nej lugna er – än på ett bra tag blir det ingen ny hund för mig. Max tre hundar i huset och då jag var den sista med att skaffa ny hund så är nästa hund husses!

Och vad ska då husse Joel ha? Ja där är planerna splittrade, men högt på listan står samojeden för honom.
Han ska ha hunden till sällskap och lite lättare träning och tävling i lägre klasser, men med samojed är han även intresserad av draget (i form av skidor, skridskor och inlines). Jag försökte locka honom till en mellanpudel men det gick tydligen inte hem?

Men jag själv då?

Jo om sisådär 6-8 år så vill jag nog ha en Australisk kelpie!
Har länge varit nyfiken på dem men som med många andra raser finns ju både underbara och skräckindivider! Men visst, skulle jag tänka så så skulle jag inte ha två underbara border collies hemma?

Men än så länge har jag Jippo att storsatsa på och det tänker jag göra helhjärtat!
Min sagohund som inte har några gränser!

Annonser

31 svar

 1. Pia Möller

  Jag är helsåld på border collien (och vallningen). Men när jag inte vill ha en renodlad arbetshund nästa gång så skulle jag nog vilja ha pudel. Jag är lite splittrad till sheltien – mina nuvarande gillar jag ju såklart. Men överlag känns rasen mesig, även om den är häftig att träna. Dock har det ju börjat komma lite roligt blod i rasen nu med ännu mer motor, bättre leder och stabilare psyke. Så tja, antingen pudel eller en stabil sheltie.

  22 januari 2012 kl. 12:29

  • Agnes Mohlin

   Har även jag varit intresserad av dem bägge (pudel och sheltien) men precis som du säger så önskar jag mer motor och ”jävlarannama” i dem vilket får mig att backa där.
   Därför hade det ju varit toppen om husse hade velat ha – men tråkigt nog gick det inte där heller 😛

   22 januari 2012 kl. 12:41

 2. Jag började med dobermann, omplacerade, skaffade dvärgpinscher och nu har jag även en border collie. Blir inte en till hund på ett bra tag, bc:n är ju bara drygt 5 månader.. 😉 Men jag är nyfiken på lite andra raser också i framtiden.

  22 januari 2012 kl. 12:35

  • Agnes Mohlin

   Haha du har då gått från kompletta motsatser från varandra! Friskt vågat hälften vunnet! 😀

   22 januari 2012 kl. 12:42

 3. Malena

  Då kommervi skaffa kelpie ungefär samtidigt då 🙂 för jag funderar också på en Kelpie om si sådär 6 år 🙂

  22 januari 2012 kl. 13:04

  • Agnes Mohlin

   Gillar!

   22 januari 2012 kl. 16:58

   • Malena

    Fast jag kommer alltid ha en Tollare i huset 🙂 Fast som vi brukar säga jag och min kära uppfödare och vän. Det krävs en Vallhund för att överleva livet med en tollare 😉

    22 januari 2012 kl. 17:22

    • Agnes Mohlin

     haha den var bra!

     23 januari 2012 kl. 06:22

 4. Jag har bytt varje gång hittills och är inte främmande för att byta igen, även om det för mig med ligger ett par år framåt med nästa…

  22 januari 2012 kl. 13:14

 5. Emma

  Min försa hund va en pinscher hane som omplacerades hemma hos mig, och det är något jag aldrig kommer ta emot igen.
  Nu har jag en border collie/ långhårig collie blandning som är helt underbar, skit roligt att jobba med allt ifrån en envis och tjuskallig pinscher som man måste motivera konsant och hela tiden heja på, Bc blandningen är lättare att träna skrattar man lite så kämpar dom ännu mer och kommer en boll fram säljer dom deras själ (det gör min tös i alla fall)
  Min nästa hund kommer bli en Australien shepherd eller en långhårig Collie, lutar mest åt långhårig collie älskar deras smala ansikte med knapnåls ögon och deras lejon man. Finns inget vackrare enligt mig 🙂

  22 januari 2012 kl. 13:16

  • Agnes Mohlin

   Underbart hur du ärligt kan säga att du inte gör om samma resa! 😀

   22 januari 2012 kl. 16:59

 6. Sofia Nyberg

  Jag har en showlabbe, en jaktlabbe och en mellanpudel. En sak är i alla fall säker, minst en jaktlabbe kommer jag alltid att vilja ha hemma! Hon är bara så underbar. Pudeln Bosse är en lite knepigare typ; han har en del rädslor som ställer till det i vardagslivet; och han är helt fantastiskt bra på att hitta egna förstärkningar om det jag erbjuder inte är tillräckligt bra, eller om jag kräver för mycket arbete…! Ingen lättjobbad hund, men jag vet att det finns pudlar med mycket mer driv.
  Eftersom alla mina hundar har ledproblem (en med HD D, en med osteochondros i bogar och armbågar, en med patella) så funderar jag på en omplacering nästa gång. Jag vill ju gärna ha en fungerande agilityhund! Därmed är ras plötsligt lite mindre viktig. Kan egentligen tänka mig vilken storleksklass som helst. En ras som har rätt fysik för agility såklart, utan problem med rädslor, och gärna kampgalen och som går bra ihop med andra hundar! Så får vi se vad det blir 😉

  22 januari 2012 kl. 15:36

  • Agnes Mohlin

   Men jisses vilken otur du haft! Jag har en hund med mycket mild patella, vilket endast visar sig när han legat länge eller kallt – och detta suckar jag över!

   22 januari 2012 kl. 17:00

 7. Jippo är så himla snygg! 🙂

  Själv har jag fastnad och grävt ner mig totalt i Border Collien. Vallningen är något jag verkligen brinner för och nästa hund blir garanterat en till Border Collie 🙂

  22 januari 2012 kl. 15:36

  • Agnes Mohlin

   Haha jag är inte lika hårt präglad på rasen, även om den självfallet ligger mig nära så känner jag att nästa gång så blir det något nytt!

   22 januari 2012 kl. 17:01

 8. Jag har ju redan 2 raser & i dagsläget finns det inga planer på att köpa någon annan, border collien & lundehunden kommer alltid att finnas i mitt hjärta!

  Ja, hos oss händer det nåt nästan hela tiden, idag debuterade vi i lydnad & fick ett 1:a pris, så vi är på gång även där! 😉

  22 januari 2012 kl. 15:46

  • Agnes Mohlin

   Ni är då verkligen i farten och jag vill ge er ett gigantiskt stort grattis!!!! Tjoho!

   22 januari 2012 kl. 17:02

 9. Kelpie all the way! 😉 Har två underbara kelpiegossar så nästa ras blir nog kanske en border collie eller en Malle! 😀

  22 januari 2012 kl. 16:53

  • Agnes Mohlin

   Du går andra hållet i andra ord! Jag har aldrig haft malle själv men har lyckats bo med två mallar under 6 år (först pappas och därefter internatrum ihop med en). Så där räknar jag mig avklarad ^^.

   22 januari 2012 kl. 17:03

 10. Rasval är jättesvårt! Har länge gått och funderat på både det ena och det andra. Just nu har jag ju vovvar så det räcker. 🙂 Ändå kan man ju inte riktigt låta bli att tänka och drömma lite. 🙂 Har haft flera hundraser som jag varit intresserad av, men när jag ”forskat” lite runt dem, så trillar de bort allihop. Har blivit för kräsen. 😉 Det trillar alltid tillbaka till sheltie, så det är rätt stor chans att även nästa vovve blir sheltie. 🙂

  Sv. Vad kul att du hittade till mig och tack!

  23 januari 2012 kl. 20:31

 11. Åh tack för lycka-till-önskningen på min hemsida! Vad glad jag blev! 🙂 Och när jag sedan går in på din hemsida har du allt man kan drömma om! Vilka härliga filmer på dig och hundarna när ni tävlar!! Satt helt fastklistrad och kikade igenom varenda en! 🙂 Underbart att se! En så ung tjej, som är så duktig! 😀

  23 januari 2012 kl. 23:42

  • Agnes Mohlin

   Haha tack! Varför sätter ni inte igång ordentligt med freestyle?!

   24 januari 2012 kl. 19:32

   • Malin

    För jag är ny vad gäller allt inom alla hundsporter. Skulle vilja kunna allt på en gång 😉 vi har provat spår och rallylydnad och vanliga lydnadkurser. Men då jag är nybörjare har jag svårt att gå vidare hela tiden utan kurser 🙂 det är svårt när kurser oftast bara går 1 gång på hösten och 1 gång på våren…

    24 januari 2012 kl. 22:00

    • Agnes Mohlin

     jag förstår. Men börja träna lite trick hemma i vardagsrummet så har du satt fart med freestylekarriären, så är det bara att gå kurs senare när tid och möjlighet finns 🙂
     Lycka till!

     25 januari 2012 kl. 13:04

 12. Nästa hund hoppas jag blir en liten hund, har alltid haft stora hundar inom familjen och jag skulle vilja prova ha en liten som får leva under samma förhållanden som de stora. Papillon, yorkie eller pudel kanske? Men just nu orkar jag inte sätta mig in i till vilken uppfödare man ska vända sig till i de olika raserna, bara det är ju ett halvårsjobb för att hitta vettiga mänskor som avlar på det jag vill ha.
  Sen är jag svag för basenji, storpudel, BC, ACD och jaktlabbe… Ojoj, what tho choose? 🙂
  Och så var det ju det där med kelpieaveln, då lär man ju bli sittandes med en drös med kelpies också 🙂

  26 januari 2012 kl. 12:38

 13. Det finns så många intressanta hundraser, men jag har varit noga och ransakat mig själv med vilken hund skulle trivas hos mig? Och vilken hund skulle passa i det liv som jag lever. Och då faller ganska så många bort 🙂 Jag älskar mina kelpies och spetsar ❤ Och dom passar mig kanon just nu, sen får man se hur livet ser ut om några år framåt, det vet jag inte nu.
  Läste att det var flera med patella hundar här. Kan berätta att våran Gimli är opererad, hade sämsta graden patella på båda benen. Han tävlar agility för fullt! Kvalad till sitt 5 SM i år!
  Så jag rekommenderar att operera om man hunden har så pass hög grad att den inte kan leva sitt liv till fullo annars 🙂

  27 januari 2012 kl. 00:09

 14. Snubblade in här via någon annas sida och efter att ha läst några av dina inlägg fastnade jag såklart här där mellanpudeln nämndes 😉

  Jag har haft jaktgolden i hela mitt liv men gjorde ett drastiskt val för 8 år sedan att det inte fanns tid för en så pass högenergisk ras (just då) så då föll valet på mellanpudel – som visade mig att det nästintill var lika mycket drag i dem som det var i jaktgoldensarna 😛 Sedan dess är jag fast!

  Energi, vilja, kamplust, sociala och enormt lättsamma hundar som hänger med på det mesta, men som även klarar av att lata sig en vecka eller två utan att klättra på väggarna. En blev 2-3 och även en småskalig uppfödning. Väntar faktiskt valpar bara om någon vecka där tiken, är själv omeriterad förutom utställning och MH (bor hos fodervärd), har viltspårschampions, agilitychampions, räddningshundar och hundar högt tävlande i bruks bakåt i stamtavlan. Tror, tyvärr, många underskattar denne ”tantvarnings” ras – mer pudlar åt folket 😛

  (nu när jag hittat hit ska jag hitta tillbaka fler gånger)

  31 januari 2012 kl. 12:34

  • Agnes Mohlin

   Farligt att berätta om denna planerade kull!

   Vem vet – vi kanske hörs i framtiden! 😛

   31 januari 2012 kl. 13:41

 15. Liisa

  Är uppväxt med boxer, men har nu jr-blandning o bc-blandning. Vill jättegärna skaffa boxer igen men mannen min vill skaffa en dogo argentino. Så det blir nog han som bestämmer ras nästa gång det är dags för ny familjemedlem. 🙂 Följer din blogg o älskar dina äventyr med dina hundar!

  31 januari 2012 kl. 18:07

  • Agnes Mohlin

   Tack lisa – kul att du gillar bloggen 🙂

   01 februari 2012 kl. 09:26

 16. Jag är nog klar med testandet nu och inser att jag bara vill ha pudel! Hade först en dvärgpudel som jag inte riktigt tyckte höll måttet när det gällde träning, dvs han tyckte inte det var lika roligt att träna som jag tyckte, så för att gardera mig så köpte jag en bc i stället för den andra pudel jag egentligen ville ha. BC:n är rolig att träna med och jag kan inte klaga på arbetslusten men jag är helt enkelt ingen bc människa. Hon är alldeles för undergiven för min smak då jag gillar hundar som hittar på egna upptåg och är lite galna. Så det blev en mellanpudel som nästa och nu är jag supernöjd, hon är framåt, pigg och gillar att träna. Perfekt för mig med andra ord! Så nu har jag tre väldigt olika individer hemma som jag förstås tycker om allihopa även om det är på olika sätt. Fast efter denna resa så måste jag nog säga att man inte bara kan välja efter ras. Man får träffa föräldrar till eventuell kommande valp och försöka skapa sig en uppfattning om hur valpen kan komma att bli och på så sätt se om det passar just en själv 🙂

  08 februari 2012 kl. 21:24

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s